Ruimtelijk Inzicht

E2 Biobased renoveren

Listen on

Episode notes

In deze podcast verkennen we het uitgestrekte domein van de ruimte om ons heen. We gaan dieper in op de gebouwde omgeving, maar ook op nauw verwante onderwerpen, zoals kunst in de openbare ruimte, stedenbouwkunde, projectontwikkeling, landschap en beleid.

Deze aflevering gaat over biobased en natuurinclusief renoveren van portiekflats. Het college van rijksadviseurs heeft GEAR in het voorjaar van 2023 geselecteerd om te onderzoeken hoe portiekflats in Nederland biobased en natuurinclusief gerenoveerd kunnen worden. Daarbij was haalbaar, betaalbaar en schaalbaar essentieel. Doeke van Wieren is partner van TWA architecten. Andre Staalenhoef partner bij BorrenStaalenhoef architecten. Beide bureaus maken deel uit van de architecten cooperatie GEAR.


Mijn naam is Wopke Schaafstal. Voor deze aflevering zullen we ons concentreren op het herbestemmen van gebouwen. De eerste aflevering werd opgenomen in de Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis staat in het centrum van Leeuwarden en heeft een volledig nieuwe functie gekregen. Nu zijn er in het gebouw een hotel, winkels, restaurants, kantoren, een school en de bibliotheek. Wij waren te gast in Proefverlof. Een prachtig restaurant.

 

Ik heb gesproken met drie gasten. De eerste is Grietje Hofstede. Grietje is accountmanager bij het Nationaal Restauratiefonds en heeft de verantwoordelijkheid over Noord-Nederland. Het Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting die financieringen verstrekt aan eigenaren van monumenten, zodat zij hun panden kunnen restaureren, verduurzamen, herbestemmen en onderhouden. Daarnaast Marja Mentink. Marja werkt als ontwikkelingsmanager bij BOEI, een toegewijde non-profitorganisatie die zich dagelijks bezighoudt met het herbestemmen van erfgoed. Marja is verantwoordelijk voor het beheer van De Blokhuispoort. Tot slot Bauke Tuinstra. Hij is de architect van de Blokhuispoort en partner bij TWA architecten. verbinden is het omvattende thema van TWA. Door het leggen van betekenisvolle verbanden in de omgeving, in tijd en in gebruik. Hiermee verbind je mensen met hun omgeving, met hun cultuur en met elkaar.